Några ord om bidrag, skatter och försäkringar

Bidrag för barnfamiljer

Den genomsnittliga tyska kvinnan har 1,4 barn och det vill de styrande ändra på men trots flera införda bidrag för barnfamiljer ändras inte antalet barn per familj. Alla familjer får Kindergeld (barnbidrag). Elterngeld (föräldrapenning) kan man få i ett års tid och det motsvarar 60 procent av nettoinkomsten och kan fördelas hur man vill mellan föräldrarna. Mamman får Mutterurlaub totalt 12 veckor, 4 veckor före födseln och 8 veckor efter och det motsvarar 80 procent av nettoinkomsten (ordagrant översatt betyder Mutterurlaub mammasemester vilket jag tycker är lite roligt. Mammapenning kanske man kan översätta det till). Det senaste skapade bidraget är Betreuungsgeld (vårdnadsbidrag) och det ges till familjer som väljer att stanna hemma istället för att ha barnen på Kindergarten (förskola).

Socialförsäkring

22 procent av lönen går till socialförsäkringen som består av fem delar: sjukdom, omvårdnad, arbetslöshet, pension och olycksfall. Socialförsäkringen är lika stor oavsett vilket Bundesland man bor i.

Skatt

Skatten varierar däremot mellan Bundesländerna och ligger mellan 10 och 30 procent.

Jag hittade en bra hemsida som på ett enkelt sätt förklarar hur socialförsäkringen och skattesystemet fungerar: http://www.hemma-i-tyskland.de/

Kram,
Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s