Nu spelar vi! – en avslutande uppgift till vår vandring genom litteraturhistorien

Nu har niorna och jag mött vilsna krigare, väderkvarnsfäktande riddare och inmurade katter. Därmed är vi färdiga med vår vandring genom litteraturhistorien och det är dags att knyta ihop säcken. Vad passar då bättre än att spela ett spel?

För att lära oss om litteraturhistoria har vi använt min tidslinje, diverse Quizlets, textutdrag, filmklipp, frågor och diskussioner. Är du nyfiken på förarbetet hittar du det inlägget här.

Det som återstår är nu alltså den bästa biten, att få se vad som har fastnat. Har de förstått det där med att koppla verk med upphovsman och samtid? Jag ville därför höra ungdomarna diskutera texter, författare och epoker. För att skoja till det lite använde jag den här mallen från Slidesmania och skapade ett litteraturhistoriaspel.

Spelet är tänkt att spelas i presentationsläge. Man flyttar på spelplanen genom att klicka på rutorna. Du ska alltså aldrig pila framåt utan bara klicka på siffrorna. Frågorna har en baksida med lite extra hjälp. Alla frågor och baksidor stänger man på krysset så att man hela tiden kommer tillbaka till den här första bilden. Man slår med tärningen genom att starta och pausa den inbäddade filmen från Youtube. Ungdomarna får själva hålla reda på var på spelplanen de befinner sig (t.ex. skriva ned siffran på ett papper).

Reglerna är som följer:

 • Alla slår med tärningen. Den som får högst börjar. Sen går ni medsols (fast i Meet kör ni i bokstavsordning med förnamnen).
 • Slå med tärningen. Svara först själv på frågan. Diskutera sedan tillsammans och hjälps åt. På baksidan hittar du hjälp till dig.

I det här spelet är det inte viktigast att komma först. Tänk istället på att:

 • Visa vad du kan om litteraturhistoria
 • Utveckla dina egna svar
 • Lyssna på kompisarna och hjälp till att utveckla diskussionen
 • Hellre fel på fakta än att låta bli att resonera. Gissa! Motivera!

Så här ser hela spelet ut:

Vi spelade i smågrupper under ett Meet-samtal som jag spelade in och lyssnade på i efterhand. Tror ni att jag längtade efter att få lyssna på de diskussionerna? Jajamän!

Om du vill spara ned en egen kopia går det fint. Du hittar den här. Som vanligt blir jag bara glad om du har användning av mitt material och delar du det vidare får du gärna nämna mitt namn.

En trevlig helg önskar jag dig!

Cecilia

4 reaktioner på ”Nu spelar vi! – en avslutande uppgift till vår vandring genom litteraturhistorien

 1. Ingrid Bartholomew

  Hej Cecilia!

  Vilket roligt spel! Det ska jag försöka använda när jag har Svenska 2 nästa år! Och förstås hänvisa till dig. Men jag är lite nyfiken på din avatar. I vilket program har du skapat den?

  Hälsningar,
  Ingrid Bartholomew
  Lärare svenska och engelska
  Värmdö gymnasium

  Gilla

  1. Hej Ingrid!

   Det är min Bitmoji. Finns som app, tillägg till Chrome och inbyggt i Snapchat. Prova och byt ut ”mig” till ”dig” så blir säkert dina ungdomar ännu gladare 🙂

   Cecilia

   Gilla

   1. Ingrid Bartholomew

    Tack för tipset, Cecilia! Nu har jag efter lite trixande fått till en egen bitmoji och lyckats klistra in den på diverse ställen. Så roligt det här ska bli!!

    Ingrid

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s