Teater i undervisningen

Idag på förmiddagen gjorde vi många övningar på temat teater i undervisningen. Några övningar passar bra för tyskundervisningen och andra kanske mest för gruppklimatet eller på livskunskapslektioner eller på svenskan. Några exempel:

En bra övning när man vill träna imperativformerna i en trygg grupp är marionettdockorna. Man delar in eleverna i grupper om fyra. En är marionettdocka, en är den som styr dockan och två turas om att säga uppmaningar: ”Lyft upp den högra armen”, ”Ställ vänstra benet bakåt”. Den övningen kan man variera genom att lägga till läges- och riktningsord.

En mindre grupp elever rör sig runt i rummet på ett isflak. De måste akta sig så att inte isflaket välter så det måste vara jämvikt hela tiden. Tala sedan om för eleverna hur de ska röra sig. Använd för att träna verb (stå still, gå, hoppa, skutta, vandra, ha en tung ryggsäck på dig, gå uppför berget…) eller kanske adverb (långsamt, snabbt, försiktigt).

Stå i ring. En börjar att ta upp ett påhittat föremål från en låtsatskista. Visa med rörelser och mimik vad det är för föremål och lämna sedan över föremålet till nästa person som omvandlar föremålet till något nytt och sedan går det runt så i ringen. När alla är klara berättar ni på målspråket vilket föremål alla hade. Använd för att träna minnet och substantiv.

I mindre grupper står ni i ring. En står i mitten. Någon i ringen har en boll som hen kastar till personen i mitten samtidigt som hen säger ett ord. I vår grupp arbetade vi med motsatsord men om det känns för svårt kan man bara använda ord som börjar på samma bokstav. Någon säger Sonne – personen i mitten säger Schuh och kastar bollen till en ny person i ringen som säger Hund – personen i mitten säger Hand och kastar bollen till någon ny. Byt person i mitten efter ett tag. Man kan också göra det som en associationsövning, alltså att man säger ett ord som man associerar till, kanske inom ett särskilt ordfält (restaurangord, fotbollsord etc).

Improvisationsteater. Dela in eleverna i grupper om tre. Varje grupp får dra lappar med ett föremål, en plats och en person. Av detta ska de göra en kort liten teater som de visar upp. Det kanske skulle fungera i nian som improvisation och i åttan med mer förberedelsetid och chans att slå upp ord och anteckna kort.

Ta ett föremål och eleverna får i grupper hitta på Vem tillhör föremålet? Hur ser personen ut? Hur gammal är personen? Vad arbetar hen med? Var bor hen? Med vem bor personen? Har hen barn? Vilken slags bil kör hen? Vad äter hen gärna? och så vidare.

Det var några tips!

Kram,
Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s