Google Drive är både ett ställe där vi sparar dokument och ett program för ordbehandling och kalkylblad. Appen Google Drive är enkel men något begränsad. Det mesta går att göra i appen men det finns också möjlighet att använda webbläsaren Puffin för att nå fler funktioner.
Vad är Google Drive?
Här är en kort introduktion till hur appen Google Drive är uppbyggd.
Skapa och dela mappar och dokument
Den stora fördelen med Google Drive är att man kan skapa mappar och dokument som man kan dela med någon annan. När man har gjort en delning kan alla som har fått behörighet till mappen läsa, kommentera och/eller redigera dokumenten, beroende på vilken inställning man har valt.
Alla lärare ska skapa en mapp för varje grupp man undervisar. Den mappen ska delas med alla elever som ingår i undervisningsgruppen. (Se till att du har skapat en grupp för den undervisningsgruppen i Google Kontakter först.) När mappen är skapad kan du lägga dokument i mappen och eleverna har tillgång till dem. Om du vill att alla ska kunna redigera dokumentet väljer du Redigera men oftast kanske du vill dela dokument som bara ska visas, såsom instruktioner och planeringar.
Alla elever ska skapa en mapp för varje ämne. Den mappen ska delas med undervisande lärare (och kanske med mentor eller föräldrar om det önskemålet finns). Då kan läraren alltid gå in i elevens mapp och se dokumenten där. När eleven delar sin mapp ska alternativet Redigera väljas. Då kan läraren gå in i elevens dokument och skriva sin respons eller bedömning direkt i dokumentet, som kommentar eller som text direkt under elevens text.
I appen skapar du direkt ditt dokument genom att klicka på krysset uppe till höger. Om du börjar med att gå in i mappen där du vill ha dokumentet hamnar det automatiskt där när du klickar på krysset. Annars går det bra att flytta runt dokument senare.
I den här filmen ser du hur du skapar och delar mappar och dokument samt hur du överför foton till en mapp.
Skapa ordning i Min enhet
När alla eleverna har delat sina mappar med dig som undervisande lärare och du själv har delat mappar med dina undervisningsgrupper kommer du säkert känna att det är väldigt många mappar att hålla reda på. För att skapa ordning är här ett förslag. Skapa en tom mapp för varje undervisningsgrupp. Döp den till Elevmappar svenska 8D eller liknande. Den här mappen ska inte delas, utan endast fungera som en samlingsplats för alla elevmapparna. Flytta sedan elevernas mappar och lägg dem i din nyskapade tomma mapp. Enklast är att gå via datorn för då kan du bocka för alla elevernas mappar och flytta dem samtidigt till rätt mapp. I din enhet kan det då se ut så här:
Svenska 8D (alltså mappen som du har delat med klassen)
Elevmappar svenska 8D (tom mapp som innehåller alla mappar som eleverna har delat med dig)
Tyska 7 (mappen som du har delat med klassen)
Elevmappar tyska 7 (tom mapp med elevernas delade mappar)
Kommentera
När läraren ska ge respons i ett dokument kan man välja att helt enkelt skriva sin respons under elevens text och/eller att infoga kommentarer.
Dela dokument och samarbeta
Precis som med mappar kan man välja att dela enskilda dokument. Man kan även samarbeta i realtid. Det innebär att flera personer kan vara inne i dokumentet och skriva samtidigt. I den här filmen ser du hur två personer är inne i varsin iPad och samarbetar i samma dokument. (Filmen är gjord i en tidigare version av Google Drive men funktionerna är samma i den nuvarande versionen).
Skapa kalkylark
Du kan även skapa ett kalkylark, som en enkel form av Excel, direkt i appen. I den här filmen beskrivs grunderna.
Överföra filer från iPad och dator till Google Drive
Du har säkert redan filer i din dator som du vill spara i Google Drive. Det gör du enklast genom att gå via Google Drive i din dator. När du överför wordfiler väljer du att du vill konvertera dem till Googledokument för att kunna dela dem vidare och samarbeta i dokumentet.
Från appen Google Drive kan du överföra foton och filmer.
Övriga dokument som du har skapat i din iPad överför du till Google Drive från respektive app. Om du till exempel har skapat en anteckning i Notability och vill spara den i Google Drive klickar du på delaknappen i Notability och delar dokumentet med Google Drive.
Här ser du hur du överfiler från både iPad och dator till Google Drive (filmen är gjord i en gammal version av Google Driveappen, men funktionerna är samma):
Fler funktioner i Google Drive via Puffin
Det här avsnittet är lite överkurs men kan vara nyttig kunskap för dig som vill experimentera vidare. Appen Google Drive är ganska enkel och man kan inte göra allt i appen som man kan göra när man använder en dator. Om man använder webbläsaren Puffin får man tillgång till fler funktioner. Man kan till exempel chatta inne i ett dokument när man är flera som samarbetar i det. Puffin är inte alltid helt smidig så vi får hoppas att Google snart släpper fler funktioner till appen.
När är Google Drive inte bra?
Google Drive är utmärkt för att skriva, redigera och samarbeta. Det som inte är bra är själva layouten. Det är svårt att infoga bilder i dokumenten. Det går visserligen att infoga en bild om man använder Safari eller Puffin men bilden går inte att ändra eller flytta runt. Därför är det bäst att använda Drive under processens gång. För att göra en snygg slutprodukt kopierar man texten från Drive och klistrar in den i någon annan app där det är enklare att hantera text och bilder, förslagsvis Notability om det är ett vanligt dokument, eller Keynote eller Explain Everything om det är en presentation. För att läraren ska få se slutprodukten delas dokumentet sen från appen som en pdf-fil och läggs i rätt delade mapp i Drive.
Som lärare har du då möjlighet att skriva respons, ringa in, stryka under, färgmarkera och så vidare på dokumentet genom att välja dokumentet i Drive och välja att du vill öppna det med Notability. Då får du möjlighet att skriva på dokumentet och sedan dela tillbaka det med eleven igen. Du kan alltså inte redigera texten längre men du kan skriva på det låsta dokumentet.