Google +

Google+ är Googles eget sociala verktyg, liknande Facebook. Man skapar en profil och kan sedan dela innehåll med de kontakter man har på Google+. Här används begreppen cirkel och grupp.

En grupp är ett slutet rum där bara medlemmarna i gruppen kan se innehållet. En sådan grupp ska finnas för varje klass. Flera skolor har också skapat grupper för olika projekt, arbetslag och så vidare, som ett komplement till internportalen och samarbetsytorna där.

Cirklar är ett sätt att organisera sina kontakter utan att ha dem i en grupp. Man kan ha en cirkel för sina vänner, en för sin familj, kollegor på skolan eller kollegor i kommunen och en för sin klass om man vill. Egentligen måste man inte organisera sina elever i cirklar om man ändå har dem i en sluten grupp. Fördelen med cirklarna är att man kan dela ett innehåll som man hittar på webben direkt med sin cirkel genom att skriva ett inlägg på sin förstasida och dela med just den cirkeln. Men det går lika bra att gå in i gruppen och dela samma innehåll där förstås.

Grunder
 
Grupper på Google+
På Google+ finns offentliga och privata grupper. Offentliga grupper går man med i för att kunna kommunicera med människor kring ett gemensamt intresse. Det finns till exempel grupper för lärare, IT i skolan, kunskaper om Google och iPad. Inlägg från grupperna hamnar i flödet på första sidan och man kan välja om man vill få notifieringar när något uppdateras.
På Google+ kan man också skapa egna privata grupper. Varje klass bör ha en egen grupp på Google+. Där ska mentorer och undervisande lärare finnas med. För att skapa en grupp behöver du lämna appen och istället använda webbläsaren på din iPad (eller dator).
När själva gruppen är skapad och det är dags att bjuda in eleverna behöver man först se till att alla elever har skapat ett Googlekonto OCH att de någon gång har loggat in på Google+ så att de finns med i systemet. Därefter kan man skicka en inbjudan till klassen. Smidigast är då att gå in i Dexter, kopiera elevernas epost-adresser (som vi gjorde här) och sedan klistra in adresserna när du skickar inbjudan till gruppen. (Det finns ingen koppling mellan gruppen du har skapat i Google Kontakter och gruppen som du vill skapa i Google+. Därför måste du kopiera adresserna från Dexter igen).
 
Lär dig mera om Google+

Google+ egen YouTubekanal kan du se fler filmer om vad man kan göra i Google+.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s