Tyska produkter

Dagens förmiddagstema var tyska produkter. Vår lärare föreläste om några produkter, vi rollspelade på temat märkesprodukter och provade även några av produkterna.

Lite intressant information:

Adidas grundades av Adolf Dassler som övertog en skofirma från sin pappa. Hans bror Rudolf var också delägare ett tag men efter att bröderna blivit oeniga grundade Rudolf istället märket Puma. Adidas var först med dobbar på fotbollsskorna.

Haribo är grundat av Hans Riegel Bonn. I påsarna med gummibjörnar finns det alltid flest röda eftersom de är populärast. Gummibjörnen föddes 1921. När Hans Riegel Bonn återvände från kriget 1946 var allt han hade 30 anställda och 10 säckar socker… och receptet på gummibjörnar. Nu är är Haribo världens största tillverkare av fruktgummi och lakritsprodukter.

Ritter Sport grundades av Alfred T. Ritter. Nästan var fjärde chokladkakak som säljs i Tyskland är av märket Ritter Sport. Det finns en historia om storleken på chokladkakorna. Fotbollsspelarna var irriterade på att chokladkakorna alltid gick av på mitten när de hade kakorna i sina fickor. Därför skapades den kvadratiska formen som finns kvar än idag. Visste du att det finns ett enda riktigt sätt att öppna sin chokladkaka? Man bryter helt enkelt av den på mitten.

Bahlsenkex är ett smörkex som idag finns i många olika varianter, med eller utan choklad och nötter. Originalet sedan 1889 är ett smörkex utan choklad. Idag finns många olika märken av det här kexet men det är bara originalet som har 52 tänder och det är också firmans slogan: ”Nur echt mit 52 Zähnen!”.

Nivea komer från Hamburg. Originalcremen i den blå burken har nu firat hundra år. Namnet kommer från latin och betyder snövit.

Jägermeister består av 56 olika kryddor, frukter och rötter. Ett tag var det bara äldre män som drack Jägermeister men då började firman, som första i världen, att trycka sin logotyp på fotbollströjor och sätta upp reklam på fotbollsarenor. Idag sponsrar de också många heavy metalkonserter vilket också har bidragit till framgången. Nu säljs det mer Jägermeister i USA än i Tyskland. Den tyska gruppen Die Toten Hosen har en låt som heter 10 kleine Jägermeister.

Man skulle kunna använda alfabetet och hitta en tysk produkt på varje bokstav. Eller ett grupparbete om tyska produkter i någon klass kanske? Med Ritter Sport eller Haribo som avslutning på temat förstås. Idag avslutade vi genom att skåla i Jägermeister men för eleverna tror jag nog att en chokladbit eller en gummibjörn får vara nog ;).

Kram,
Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s