Die Steinerne Brücke

Die Steinerne Brücke – bron gjord av sten – är den andra av Regensburgs stoltheter, byggd redan på 1100-talet. Bron är 330 meter lång och har 15 synliga runda bågar. Bron överlevde flera krig men höll på att förstöras av trafiken eftersom biltrafik var tillåtet ända till 1997 och bussar och taxi ända till 2008. Nu får man bara cykla och gå på bron.

Die Steinerne Brücke.

Det finns en omtyckt sägen om bron. Det berättas att brobyggmästaren och domkyrkebyggmästaren slog vad. Den som först skulle bli färdig med sitt bygge skulle få bestämma vad som skulle hända med den andere. Brobyggmästaren vann eftersom bygget endast tog tio år (i jämförelse med bygget av domkyrkan som tog 600 år). Djävulen hade hjälpt brobyggmästare med bygget och nu ville han ha de tre första själarna som gick över bron. Byggmästaren lät då en hund och två tuppar gå över bron. Djävulen störtade ned i Donau tillsammans med djursjälarna och efterlämnade en strömvirvel som fortfarande syns i floden.

Vid sidan av bron ligger ”Wurstkuchl” – die Wurstküche, alltså korvköket. Denna lilla byggnad räknas som världens första snabbkök. Under tiden som bron byggdes fungerade huset som byggkontor, men sedan dess serveras där Bratwurst med Sauerkraut och Regensburgs speciella senap.

Direkt till vänster om det vita huset till höger i bilden ligger Wurstkuchl.

Wurstkuchl – Wurstküche.
 
 

Kram,
Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s