Texttyper

Under tre år på högstadiet hinner vi arbeta igenom en hel massa texttyper, något som mina nior nu uttryckte osäkerhet för. Kommer de veta vad som utmärker en krönika eller en debattartikel vid nationella provet eller för all del på gymnasiet? Idag gjorde vi en liten snabbkoll av vad de minns. Jag skapade ett Google kalkylark med de olika texttyperna i vänsterkanten och så kolumner med det typiska för texten, vad syftet är, vem som skriver texten, vem som läser texten och var man kan hitta texten. I grupper satt de och fyllde i tabellen tillsammans. Därefter skattade de sin egen säkerhet kring varje texttyp i ett formulär och fick chansen att välja en eller ett par texttyper som de vill repetera. Av elevernas ifyllda tabeller gjorde jag en grafisk sammanställning som vi ska titta på imorgon. Då ska vi också skriva ett par notiser och se att det faktiskt är plättlätt.

Cecilia

Texttyper - plansch

En reaktion på ”Texttyper

  1. Pingback: Texttyper inför NP | PedagogCecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s