Självrättande förhör – Google sparar min tid

Min språkundervisning är ganska otraditionell på så sätt att vi inte använder oss av en lärobok som vi följer med tillhörande text- och glosläxa. Däremot lär vi oss ord kopplat till temat vi håller på med och har ett behov att då och då testa av att vi kan de ord vi har försökt lära. När jag upptäckte hur tillägget Flubaroo kan kopplas på ett Google Formulär blev mina förhör självrättande vilket innebär mer tid för mig att lägga på viktigare saker än att rätta glosor. Tjoff, tjoff och så har eleverna fått ett mail med sitt resultat. Jag hoppas att det här inlägget kan lära dig också hur man gör 🙂

Steg ett är att skapa ett Google Formulär. För att spara tid använder jag ett och samma formulär varje gång. Istället för att skriva ordet på svenska skriver jag en siffra (1-20). I klassrummet gör jag sedan ett muntligt förhör där jag läser upp ordet på svenska och eleven skriver på tyska. Här är en film som går igenom alla stegen.

Steg två är att koppla på tillägget Flubaroo vilket du gör inifrån kalkylarket där elevernas svar samlats. Här är en film som beskriver även det.

Fyra klasser gånger en kvarts manuell rättning av glosförhör per vecka blir till en ledig timme varje vecka då jag kan uträtta himla mycket mer givande saker. Perfa!

Ha det gott!

Cecilia

20 reaktioner på ”Självrättande förhör – Google sparar min tid

 1. Anna

  Låter jättebra! Nyfiken på hur du använder formulär under dina föräldramöten. Använder själv med diskussionsfrågor i andra sammanhang…

  Gilla

   1. Karin Ekstrand

    Tänkte också göra ett formulär med den här typen av frågor i form av klassförälder men når inte alla via mail eller blogg t.e.x. Jag tänker att det lättaste då är att ge alla en länk till formuläret (i veckobrevet som endast finns i pappersform). Tänker jag rätt tro, eller finns det ett enklare sätt? Och visst kan ett sånt formulär vara anonymt?!
    Och stort tack för inspiration också;-) Jag är inte bara klassförälder utan också språklärare förstås!

    Gilla

   2. Ja, du tänker rätt. Visst kan det vara anonymt, helt beroende på syfte. Jag kortar alltid mina länkar på http://www.korta.nu där man kan välja ett eget namn på länken, enkelt när länken är i pappersform och inte klickbar. Jättekul att höra att du blir inspirerad… tack tillbaka! 🙂

    Gilla

 2. Itati

  Hej Cecilia! Jag undervisar i spanska och provade att göra detta 2 ggr. Det är väldigt roligt inte minst som variation för eleverna. Bara ett problem och det är att jag har kommenterat lite i resultatrutorna, men de kommer inte med när eleverna får sina svar. Hälsar, Itati

  Gilla

  1. Prova att göra som jag då. Jag låter eleverna få sina svar automatiskt och så ber jag dem svara på mailet till mig med en reflektion. Om jag sen vill kan jag välja att svara tillbaka för att kommentera och då ser ju jag elevens gröna och röda rutor i mailet. Jag svarar inte alltid men någon gång ibland för att nå den kontinuerliga reflektionen kring lärandet.

   Gilla

 3. Adelheid Prael

  Hej Cecilia – toppen med din presentation om självrättande förhör – undras om du har erfarenhet om eleverna fuskar genom att de snabbt kan byta sidorna på Google Drive mellan förhöret och en sida där de har sparat sina glosor på -och å så sätt komma åt svaren och stavningen – hur kollar du det?

  Gilla

  1. Hej! Det kollar jag inte. Mina glosförhör utgör aldrig något bedömningsunderlag inför betygsättning så om de väljer att fuska är det upp till dem. När orden sen används i en bedömningsuppgift muntligt eller skriftligt märks det tydligt om de inte har tillräckligt stort ordförråd för uppgiften. Förhören är ett medel för att nå målet; att kunna kommunicera. Medlet bedöms inte, bara målet. Eleverna inser rätt snabbt att det är bäst att lära sig ord. Sen om någon inte pluggat en vecka – väljer att fuska – och sen pluggar på orden inför bedömningsuppgiften istället, det är upp till hen. De måste alltid försöka fylla i orden så på det sättet tvingas de i alla fall att gå igenom dem en gång 🙂

   Gilla

 4. Thomas Karlsson

  Hej
  har en fråga, när jag testade detta med att göra en formulär så skulle jag sedan skicka ut det till olika mottagare och alla har inte Google konto. Så vad som hände var att de som inte hade konto var tvungna till att skapa ett konto. Hur gör man för att komma runt detta?
  Tack för en intressant sida, mycket läsvärt.

  Gilla

  1. Hej! Det låter konstigt. Så ska det inte vara. Jag använder ofta formulär till föräldrar som inte har googlekonto. Prova igen genom att klicka på ”Se formuläret live” och kopiera länken i adressfältet som du sedan delar. Det ska gå… Lycka till!

   Gilla

 5. Pingback: Studiedagen 16/9 | So på Bäckbyskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s