Dweck och sommarlovet som snart är slut

 

Dweck, Mindset – Du blir vad du tänker
 
Då var sista sommarlovsdagarna här och jag försöker förbereda hjärnan på att det är dags att börja jobba. Snart. På torsdag. Hårdstart med konferenskryssning ;). 

Igår satt jag i solstolen och plöjde Carol S. Dwecks bok Mindset – Du blir vad du tänker, en bok som dök upp så ofta på Twitter under försommaren att det kändes som en ”måste-ha-läst-bok”. Många delar var intressanta även om det inte kändes så nytt. Det stora antalet exempel är säkert läsvärda för vissa medan jag kände att jag kunde skumma igenom en del av dem. Positivt är att exemplen är valda för att alla ska hitta något att relatera till och det finns därför exempel om relationer, föräldraskap, skola och företagsledare.

I stort går boken ut på att man ska ha ett dynamiskt mindset istället för ett statiskt mindset. Ett dynamiskt mindset har man om man är öppen för nya saker, vågar misslyckas och är nyfiken på att lära och utvecklas. Motsatsen, ett statiskt mindset, kännetecknas av en inställning att man är som är. Mattegeni eller har svårt för språk, allt är medfött och går inte att förändra.

Som förälder och lärare fastnade jag mest på delen som handlar om hur man ger beröm och återkoppling och på hur viktigt det är att betona arbetet som ligger bakom en prestation istället för själva prestationen. Att inte bara kommentera en teckning med ”vad duktig du är på att rita” utan istället fråga vad bilden föreställer, hur färgerna valdes eller vad hästen på bilden ska göra sen. Risken om man bara får beröm utifrån prestationen blir att man känner att man måste prestera för att duga. Som sagt, inga nyheter utan egentligen sunt förnuft, öppet förhållningssätt, livskunskap och formativ bedömning som nu även fått etiketten dynamiskt mindset. 

Om jag ska ta med mig en reflektionsfråga från boken landar det i hur jag ska kunna stötta mina elever som har ett statiskt mindset så att de blir mer dynamiska i sitt tänkande. De som ”inte kan lära sig”, som skyller på att det är fel på uppgiften, kompisarna eller läraren och som inte ser att man själv måste anstränga sig och kämpa för att lära sig. Få dem att våga misslyckas och få dem att se att även ett litet framsteg är ett framsteg. Det ska jag klura lite på. 

Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s