Vad vill gymnasiet att vi på grundskolan ska ha lärt eleverna?

kursplanen i svenska

Idag var jag på en samverkanskonferens för svenskämnet på en gymnasieskola i stan. Under mina tio år som lärare har vi inte haft en liknande träff för svenskan så det var en träff jag hade sett fram emot. Representanter från grundskolorna i kommunen var inbjudna för att påbörja en diskussion om hur vi kan se till att glappet och/eller överlappningen blir så små som möjligt när våra nior börjar gymnasiet. Vad tror vi i grundskolan att gymnasiet förväntar sig att eleverna kan och vad önskar gymnasielärarna att vi i grundskolan ska ha förberett eleverna inför?

Försteläraren Magnus Svensson på Rekarnegymnasiet visade en jämförelse av de båda skolformernas kursplaner i svenska. Kusligt lika och inte alls enkelt att se progressionen alla gånger. I grupper diskuterade vi likheter och skillnader mellan kursplanerna och vilka överlappningar och glapp vi kan se. I min grupp funderade vi kring huruvida det finns vissa områden som vi på grundskolan behandlar lite översiktligare än andra (minoritetsspråken, språksociologin, grammatiken, litteraturhistorian?) medan andra områden får mer fokus och därmed återkommer regelbundet under högstadiet (läsförståelse, olika texttyper, respons och bearbetning av texter, muntlig framställning?). Källkritik, källhänvisningar, referatteknik är något som gymnasiet får jobba mycket med så där kan vi nog i grundskolan lägga i en växel till många gånger och då inte bara inom svenskämnet.

Det här var första samverkansträffen och jag ser fram emot att få ta med mig och diskutera detta med mina svensklärarkollegor på skolan för att sedan fortsätta diskussionen om progressionen mellan stadierna vid nästa träff.

Cecilia

2 reaktioner på ”Vad vill gymnasiet att vi på grundskolan ska ha lärt eleverna?

  1. Eva Fängström

    Låter spännande och givande. Jag har förstått att det här med övergångar mellan stadier är hett att forska om just nu. Förmodligen ser snacket hos mottagande lärare rätt lika ut när elever börjar 4:an, 7:an och gymnasiet. Det ska bli spännande att byta arbetsplats i höst från högstadiet till gymnasiet. Då har man ju till att börja med båda perspektiven ett tag, innan högstadietiden bleknar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s