Kompisrespons med Autocrat

De flesta av mina större skrivprojekt i både svenska och tyska innehåller någon form av kompisrespons och så har det alltid varit. Muntligt ibland, skriftligt ibland. När jag upptäckte tillägget Autocrat som används tillsammans med Googles Formulär, Dokument och Kalkylblad blev själva förfarandet enklare, responsen layoutmässigt snyggare och hela processen viktigare för eleverna. Jag får också enklare att se vilken slags respons eleverna ger och hur texterna bearbetas utifrån responsen.

Jag gör ett responsark i Google Formulär vilket eleverna använder för att fylla i sin respons till kompisen. Om du är nyfiken på hur man skapar ett formulär kan du se en instruktionsfilm här. Jag använder samma formulär varje gång och har därför valt att ha en fråga jag kallar ”Uppgiftsspecifik respons”. Instruktionerna kring denna uppgiftspecfika respons varierar med uppgift, elevgrupp, ämne och tillfälle och kommuniceras till eleverna utanför formuläret. Ibland kanske vi fokuserar på någon del av innehåller för att andra gången undersöka hur en grammatisk detalj behandlas i texten.

När eleverna svarar på formuläret hamnar svaren automatiskt i ett Google Kalkylark. Härifrån ska vi snart hämta information. Först ska vi bara skapa ett Google Dokument som kommer att utgöra mallen för själva responsarket. Arket ska innehålla taggar som heter samma sak som rubrikerna i kalkylarket, t.ex. <<Uppgiftsspecifik respons>> . Mitt dokument ser ut så här:

kompisrespons

Därefter är det dags att använda tillägget Autocrat för att koppla ihop informationen från kalkylarket med dokumentmallen. Autocrat hämtar då information från rätt cell i kalkylarket, byter ut taggen mot innehållet i cellen och skapar en pdf för varje elev. Dessutom skickar Autocrat automatiskt ut pdf:en till berörda författare via mail.

Här finns instruktioner om hur Autocrat fungerar.

Autocrat kanske inte är det första digitala verktyget jag skulle försöka introducera för kollegor men för dig som är van vid Drivevärlden rekommenderar jag det varmt. Jag ser en helt annan vilja hos eleverna att ge kompisen en utvecklad respons och när de får det fina responsarket med kompisens utvecklingsförslag blir de nästan lite stolta. Och när de är stolta blir jag stolt!

Lycka till!

Cecilia

3 reaktioner på ”Kompisrespons med Autocrat

  1. kk4ab

    Spännande att följa dig fastän jag inte är lärare. Såg att du skrev om Kjula. Känner du händelsevis Sörliden Maud?

    Rolf

    Gilla

  2. Pingback: Min föreläsning på Rikskonferensen för högstadielärare i svenska och de digitala verktyg jag nämnde – Cecilia Jalkebo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s