Möjligheter och faror med Periscope

PeriscopelogotypeHar ni hunnit ladda hem nya appen Periscope? En app  utvecklad av Twitter där man loggar in med sitt Twitterkonto eller mobilnummer. Ett nytt social medium som går ut på att man livesänder från sin mobil. Följare kan se sändningen live eller som repris. Under livesändningen kan följare kommentera och gilla.

Mitt första intryck: Riktigt kul! Tänk vilka möjligheter när vi i språkundervisningen kan se filmsekvenser direkt från andra länder och kanske få kontakt med ungdomar i rätt ålder lite snabbt och enkelt till och med. Jag kikade runt i Berlin idag och såg hur tåget rullade in på Alexanderplatz. Än är appen ny men med större spridning kommer vi kunna se aktuella klipp från hela världen där och då. I det lilla kan vi filma framträdanden i skolan som kan spridas och delges andra utan att behöva ladda upp på youtube eller liknande.

Viktigt är dock som alltid med nya digitala tjänster att vuxna som möter barn och ungdomar snabbt uppmärksammar och pratar om farorna och skyldigheterna. Bara att vi vuxna nämner tjänsternas namn och visar att vi vet och förstår gör att ungdomarna tänker till en extra gång innan de gör något tokigt. Vuxna behöver finnas där ungdomarna finns. Redan idag ser jag klipp från min skola på elever som inte verkar veta om att de blir livesända så att världen kan se dem. Möjligheterna med appen kan lätt missbrukas och därför är samtalet viktigt. Men snälla, börja inte prata om att förbjuda Periscope precis som tongångarna gick när ask.fm var som nyast eller när Snapchat började användas. Prata istället om hur vi förhåller oss till varandra irl såväl som i sociala medier och bjud in eleverna till att hitta sätt att använda detta nya verktyg i lärandet.

Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s