Hur använder yngre barn sociala medier?

internet-1026467_1920-2

Imorse såg jag ett intressant inslag på Nyhetsmorgon om ett spel som är framtaget för att lära barn att skydda sig själva i sociala medier. Djurparksgömmet är en kombination av ett brädspel, en iPad-app och ett diskussionsunderlag, framtaget i samarbete med Skövde högskola och beräknas finnas ute om ett år. Se gärna inslaget om du är nyfiken.

http://www.tv4play.se/iframe/video/3275913?starttime=0

Som lärare på högstadiet tycker jag att jag har rätt så bra koll på vilka sociala medier som är inne bland ungdomarna (även om jag också känner att det är svårt att hänga med i svängarna i precis allt som händer ibland). Jag inser vikten av att samtala om hur man uttrycker sig för att väna om sig själv och andra och att lyfta det källkritiska förhållningssättet.

När det gäller yngre barn är jag inte alls lika insatt. Eftersom jag är barn- och ungdomsledare för en tjejorganisation och har egna barn snappar jag upp att barnen spelar och förstår att de sociala funktionerna finns inbyggda i spelen. Världen blir plötsligt så stor när barn som inte känner varandra börjar diskutera vad de hört på nyheterna utan att vuxna finns i närheten. Jag inser vikten av att föra ned samtalet om de sociala medierna i åldrarna men skulle behöva mer bakgrundsinformation innan. Kanske kan du hjälpa mig? Jag skulle vilja veta vilka sociala medier som används bland barn på låg- och mellanstadiet och få tips om hur man kan arbeta för att vägleda, skydda men inte skrämma barnen. Finns det kanske något metodmaterial framtaget?

Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s