Bearbeta text med hjälp av egenrespons

Mina tyskåttor och jag har kämpat med att uttrycka oss i perfekt ett tag nu. Genom genomgångar av mig live i klassrummet och av mig i filmformat, allehanda övningar, repetition av hjälpverb, spel och lekar har vi ringat in både regelbundna och oregelbundna verb och alla undantag. Senaste uppgiften var att använda perfektformen i en text. Texten skrevs på lektionstid med hjälpmedel i form av regelsamling, lista med oregelbundna verb, ordbok, ett gäng kompisar och mig tillgänglig.

Idag arbetade vi med egenrespons av våra texter. Eleverna fick ett papper med åtta punkter som de skulle ta sig igenom:

  1. Markera alla hjälpverb (haben – har eller sein – är i någon form) med fet stil.
  2. Kontrollera att du har böjt hjälpverbet så att det passar med personen i meningen.
    Presens av haben o sein.jpg
    Haben och sein i presens. CC BY SA Cecilia Jalkebo.

     

  3. Markera alla perfektverb med kursiv stil.
  4. Kontrollera så att du har placerat perfektverbet sist i meningen.
  5. Gå igenom alla perfektverb och dubbelkolla att du har skrivit rätt form genom att använda dig av bilden på framsidan av häftet med oregelbundna verb. Titta samtidigt så att du har kommit ihåg att använda en form av är när det stod ist i listan.
Så här böjer du verb i perfekt.jpg
Så här böjer du verb i perfekt. CC BY SA Cecilia Jalkebo.
  1. Kontrollera så att du inte har skrivit några ord på svenska eller engelska. Slå upp dem i så fall.
  2. Titta om du har något ord som är understruket med rött. Kontrollera stavningen genom att slå upp ordet i en ordbok eller fråga läraren.
  3. Skriv nu din egen respons. Skriv under din text. Låtsas att du är lärare. Beskriv vad du ser att du kan och vad du behöver träna mer på. Börja så här:Jag har nu läst din text där du har berättat om en resa eller en utflykt som har hänt. Jag ser att du…

Sista punkten var alltså att skriva en sammanfattande respons till sig själv där styrkor och förbättringspunkter skulle lyftas fram. Här är några exempel på elevernas omdömen om sina egna texter:

Jag har nu läst din text där du har berättat om en resa eller en utflykt som hänt, jag ser att du behöver träna på när det ska vara sind och när det ska vara haben, även att du ska försöka plugga in alla oregelbundna verb så du kan dem utan att behöva kolla i häftet.

Jag har nu läst din text där du har berättat om en resa eller utflykt som har hänt. Jag ser att du har skrivit en fin text om din resa till USA. Du har fått med många hjälpverb och perfektverb men du saknar fortfarande på vissa ställen. Det finns också några små grammatiska fel i texten men inget som gör den svår att läsa. Du borde öva på ord mitt i meningen för att förlänga och ge den mer handling.

Jag har nu läst din text där du bra berättat om en resa eller utflykt som har hänt. Jag ser att du ibland glömmer bort att använda bin/bist/ist/sind när någon utför en rörelse. Däremot är du säker på presens av haben och sein. Du har böjt verben rätt och satt de på rätt plats i meningarna. Glöm inte bort vilket hjälpverb det ska vara i framtiden!

Jag har nu läst din text där du har berättat om en resa eller en utflykt som har hänt. Jag ser att du kan vad som är hjälpverb och vet oftast hur du böjer hjälpverbet efter personen. Det kan ibland hända några små misstag ibland när det handlar om sein. Jag ser också att du förstått att placera perfektverbet sist i meningen. Så det är riktigt bra! Tänk bara på att öva lite mer på hjälpverben så du kan dom utantill snart.

Sammanfattningsvis en tydlig och klargörande uppgift där flera fick upp ögonen för skillnaden mellan perfekt och imperfekt/preteritum, några insåg att de helt hade missat hjälpverb och där jag fick goda möjligheter att se vari svårigheterna ligger när jag gick runt och språkade med eleverna.

Nästa steg blir att jag läser igenom texterna och ser var jag behöver lägga in lite extra krut.

Cecilia

2 reaktioner på ”Bearbeta text med hjälp av egenrespons

    1. Hej Martina! Vad roligt att höra! Jag jobbar också ofta med checklistor men här tycker jag att jag nådde ett steg längre och det som verkade ge extra effekt var det enkla att eleverna skulle markera verben i sina texter.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s