Elevdelaktighet – för svårt ord för eleverna?

Vi diskuterade ELEVDELAKTIGHET på vår konferens i arbetslaget idag. Det är en punkt som vi återkommande får lägre resultat på än på andra punkter i våra elevutvärderingar. Vi undrar varför.

Själv tycker jag att eleverna är delaktiga mest hela tiden. Det är ju de och jag som tillsammans formar undervisningen. Hur länge vill ni arbeta? Vilket moment ska vi ta först? Hur vill ni redovisa? Vad behöver ni lära er för att klara…? Vad är ni intresserade av? Hur lär du dig bäst? Hur ska vi göra nästa gång? Vem arbetar du bäst med? Vill du lyssna eller läsa? Delaktighet är en av grundbultarna för att få till det formativa förhållningssättet till undervisning tycker jag.

När vi analyserar vad vi gör i vår undervisning för att få med oss eleverna tycker vi alltså att vi gör en himla massa bra saker. Det är klart att vi kan utveckla även detta område precis som allt annat men i utgångsläget är vi rätt nöjda med våra prestationer. Faktum är att när vi diskuterar med eleverna tycker de också att de har ganska mycket att säga till om (Ja, inte alla elever förstås…).

Så vi funderade så här: Tänk om det är så enkelt att eleverna inte förstår själva ordet ELEVDELAKTIGHET? Så när de svarar på enkäterna kryssar de i att ”det där har vi inte märkt något av”?

Vi behöver förmodligen bli bättre på att tala om för eleverna när ELEVDELAKTIGHET pågår. Vi gör därför en skylt till klassrummen så att vi enkelt kan peka på den varje gång eleverna får vara delaktiga. Kanske kan den också påminna oss lärare om att fråga eleverna hur de vill ha det lite oftare.

Låna om du vill!

ELEV-DEMOKRATI

Pdf för utskrift

/Cecilia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s